17 Kasım 2009 Salı

Lıberta Per Gli Ultras


Tüm dünyada bugün kendisine farklı çizgilerde de olsa taraftar bulan bu hareketin genel yapısı, özellikler ve eğilimleri hemen hemen bu çizgide. Ultras taraftar grubuna tam manasıyla ülkemizde örnek bulunmasa da bunun bir nebze toplumun sosyal, kültürel yapısıyla alakalı olduğunu söylemek mümkün. Ancak yine unutmamak lazım genelde bu gruplara üye olan kişilerin vasıfsız insanlar olduğu düşünülse de Avrupa'da birçok eğitimli bireyin stadlara girmeden toplumsal statülerini bir kenara bıraktıklarını biliyoruz.

Almanya'dan St. Pauli...


Almanya'da Hamburg kentinin bir semti olan St. Paulı'nin aynı isimli takımı bugün geçmişteki başarılarından çok uzakta olsa da geçmişte Almanya 1. ligi olan Bundesliga'da mücadele etmiştir. St Pauli, Almanya'nın en önde gelen ultras taraftar gruplarından birine sahiptir. Ancak son zamanda popüler kültür ürünü olması bana göre grubu bu çizgiden biraz uzaklaştırmıştır. Yine de bir semt takımı için hatrı sayılır derecede taraftar topluluğuna sahiptir.

İngiltere'deki Holiganizme örnek...




Görüntüler İngiltere'de oynanan Chelsea-PSG karşılaşması sonrası yaşanan olaylardan. Yaşanan şiddet olaylarının büyüklüğü karşısında sıradan bir örnek...

Ultras ve Holiganizm...


Ultras ve holiganizm kavramı çok zaman karıştırılan ancak temelde çok farklı iki kavramdır. Holiganizm, artık futbolun taraftarlık boyutunu çoktan aşmış ve işi ciddi anlamda şiddete dökmüş eylemlerdir. Her ne kadar da ultras grupların birçok şiddet eyleminde bulundukları görülse de temelde eğilim şiddete yönelik değildir. Holiganizm ağırlıkla İngiltere'de görülen bir hareket olmakla birlikte ultras grupların doğduğu ve en yoğun olduğu yer İtalya'dır

Rekabetin Had Safhası Lazio-Livorno...


Ultras grupların genellikle belli bir siyasi görüş etrafında toplanan gruplar olduğundan bahsetmiştik. Dolayısıyla bu gruplar arasında rekabette fazlasıyla mevcuttur. Ancak, İtalya'da yaşanan ve daha çok faşist eğilim içindeki Lazio tribünlerinin Irrıcudibili grubu ile Livorno  tribünlerindeki sosyalist eğilimli, Türkçe deyimiyle, otonomlar tugayı gruplarının arasında bu rekabet doruğa çıkmıştır.

Curva Ultras'a Türkiye Örneği...


spor - texas Şov | izlesene.com
Görüntüler Bursaspor takımının Texas Supporters grubundan.

Curva Ultras...


İtalyanca'da kavis, viraj anlamına gelen curva sözcüğü önce İtalya'da bugün ise tüm dünyada takımlarını kale arkasında destekleyen ultras grupların kullandıkları bir deyim haline gelmiştir. Curva ultras denilmesinin nedeni ise kale arkası tribünlerinin kavisli oluşundandır. Curva Ultras gruplar normal ultras gruplarla çok değişiklik göstermemkele birlikte genellikle çok başarılı kareografilere imza attıkları görülmüştür. Ülkemizde grup adında curva sözcüğü geçen Antalyaspor tribünlerinde Curvanord07 grubu olsa da bu tanıma Türkiye'de en çok uyan grup Bursaspor'un Texas tribünüdür.

16 Kasım 2009 Pazartesi

Ultras Grupların Simgeleri...


Anaşinin 'A' karakteri      


                                        Beşiktaş Çarşı grubunun logosu





İtalya'nın Livorno tribününden bir kare                

                               


    

Ultras ve Kareografi...


Dünya üzerinde ultras grupların en yaygın olduğu ülkelerden bir tanesi olan İtalya'nın Sampdoria takımı tribününden bir kare.Ayrıca Sampdorıa takımı bilinen ilk ultras grubuna da sahip.

Türkiye'den Bir Örnek...


spor - 300 meşale ile türkiye rekoru | izlesene.com
Görüntüler bir Galatasaray-Fenerbahçe karşılaşmasından. Türkiye'de Ultraslan ismiyle hareketin adını ilk ve tek kullanan grup Galatasaray tribünlerinde oluşan Ultraslan grubudur. Ancak, dünya üzerindeki ultras grupların genelinin kullandığı orak, çekiç, A harfinin anarşi yazımında kullanılan biçimiyle yazılması gibi simgeler ülkemizde çok fazla kullanılmamıştır. Sadece Beşiktaş tribünlerinde faaliyet gösteren ve Türkiye'de ultras harekete en yakın oluşum olduğunu söyleyebileceğimiz Çarşı grubu grup logosundaki 'a' harfini anarşi yazımında kullanılan a harfiyle aynı yazmaktadır. 

Futbol Asla Sadece Futbol Değildir!


Böyle demişti ünlü yazar Simon Kuper. Bunu derken de o kadar ince düşünmüştü ki futbolun kendi çapında sadece futbol olamayacağını gözler önüne sermişti. Nasıl ki futbol asla sadece futbol değildir, ultras mentalita için bir futbol takımının atkısını boynunda taşımak sadece içindeki futbol aşkının bir gereği değildir. Siyasal olsun, yöresel olsun, ekonomik olsun, sosyal olsun muhakkak geçerli başka bir neden vardır.

You'll Never Walk Alone...


You'll Never Walk Alone Türkçe'si Asla Yalnız Yürümeyeceksin anlamına gelen söz, bir zamanlar Elvis Presley'in de seslendirdiği aynı adlı şarkıdan Liverpool FC takımının liman işçilerinden oluşan ve ultras mentaliteye sahip tribün grubu olarak bilinen kop tribünün şarkının sözlerini beğenip takımına uyarlamasıyla bugün Liverpool FC ile özdeşleşmiştir.

Ultras Grupların Oluşumu ve En Temel Özellikleri...

Ultras gruplar genel olarak küçük alt grupların oluşturduğu ve daha çok aynı siyasi duruşu savunan kişilerin oluşturduğu gruplardır. Bu siyasi gruplar daha çok anti-kapitalizm, ırkçılık, anti-ırkçılık gibi görüşleri barındırdığı gibi temel sav futbolun endüstriyelleşmesine olan karşı duruştur. En temel özellikleri ise,
  •  Takımlarını yaz veya kış farketmez deplasmanda da desteklerler,
  •  Genellikle kendilerini yönetimden ve medyadan soyutlamışlardır,
  •  Maç boyunca hiç susmadan destek verirler,
  •  Hep destek tam destek düşüncesiyle takımlarının sahada gösterdiği performans ne olursa olsun bu gruplar takımlarını yalnız bırakmazlar.

Ultras Krefeld

Bauer | MySpace Video

Görüntüler Almanya'nın Kuzeybatısında bir liman kenti olan Krefeld'in Krefeld FC takımının Ultras Krefeld grubundan.

Futbol Aşktır da Peki Ya Ultras nedir?


Ultras temelde endüstriyel futbola karşı tribün kültürü felsefesiyle ortaya çıkmıştır. Bu karşı duruş ortaya çıkarken maksat ilk olarak yüksek olan bilet fiyatlarını düşürmekti. Ancak bugün gelinen noktada, futbolun haddiden fazla endüstriyelleşmesi hareketin daha genel bir çerçevede gelişmesinde rol oynamıştır.